Zoeken
  • Manou Blanckaert

Loslaten, lost veel op

Het is laat in de namiddag. Ik zit buiten wat te genieten van het mooie weer. M'n blik gaat per toeval naar een vogel, die z'n omgeving aandachtig observeert. Alsof hij zich afvraagt "Vlieg ik, of blijf ik liever hier op dezelfde vertrouwde en veilige plek?" En daarmee popt meteen het onderwerp in mijn hoofd, over loslaten. Want loslaten is vliegen en vliegen is loslaten?


Zoals de vogel beslist zijn vertrouwde patroon los te laten en te vliegen naar het onbekende, de toekomst. Zo ook is loslaten. Vertrouwde, veilige patronen losmaken om vrij te zijn, en te vliegen naar hetgeen wat komt op jouw pad. En zoals de vogel wegvliegt, vlieg ik ook met mijn eerste blog richting jullie. Neem op wat voor jou van toepassing is. Ik inspireer je graag.


En zoals de vogel wegvliegt, vlieg ik ook met mijn eerste blog richting jullie.

Loslaten verandert niet je verleden, maar wel je heden en toekomst

In je leven gebeuren er soms minder leuke dingen. Deze heb je allemaal verzamelt in je rugzak. Al je ervaringen in deze rugzak, bepalen voor een groot deel wie je nu bent. En soms is dat moeilijk te accepteren. Je blijft erover piekeren, draagt gevoelens van haat, spijt, verdriet of je vond dat je de dingen anders had moeten doen. Maar kan je je verleden veranderen? Geven al deze negatieve gevoelens jou energie?


Je verleden kan je niet veranderen, het is en blijft het verleden. Negatief bezig zijn over je verleden heeft effect op gebeurtenissen in je toekomst. Het weerhoudt je om te groeien als persoon, kansen te krijgen die je misschien niet zal grijpen door je angsten, die je nog niet hebt losgelaten. Als gevolg je je minder gelukkig zal voelen in het leven. Wat als we dit eens allemaal positief bekeken?


Ik had bijvoorbeeld zonder ruzies met personen nooit geleerd mijn eigen grenzen te stellen. Zonder de fouten die je vroeger hebt gemaakt zou je nooit leren hoe het nu wel moet. Je kan zoveel kracht halen uit de negatieve dingen uit je verleden. Enkel en alleen als je de energie bezit om je angst te omarmen en te aanvaarden dat het zo is. Elke ervaring is een levensles.


Loslaten is van toepassing op heel veel situaties, ervaringen en dingen. Ik noem maar op: Schuldgevoel, verslaving, bindingsangst, overleden persoon, nare opmerking van een persoon, faalangst, angst niet goed genoeg te zijn, niet mooi genoeg... Het houdt je allemaal tegen om verder te groeien en nieuwe, positieve ervaringen op te doen. Vraag jezelf eens af hou ik op dit moment aan iets vast dat ik moet loslaten? Wat houdt me tegen niet los te laten? Maakt mij dit gelukkig? Is dit wie IK wil zijn in dit leven?


Waar je aandacht aan besteedt, groeit en waar je je tegen verzet, blijft bestaan

Iedereen krijgt te maken met teleurstellingen en verdriet. Ook iedereen maakt fouten. Hoe meer tijd je hieraan besteedt, hoe meer je de pijn in stand houdt. Zowel bij teleurstellingen als eigen fouten. Je keer op keer negatieve dingen influisteren stopt jouw ontwikkeling. Het brengt je niet verder. Erken de teleurstelling of de fout. Zie het onder ogen, geef jezelf vergeving en richt je op positieve dingen. Wat je aandacht geeft, wordt groter. Focus je dan ook op wat goed is en mooi in je leven! Het leven zit ook vol met prachtige dingen!Je kunt elk moment kiezen om los te laten

Loslaten heeft z'n tijd nodig. Hoe prachtig is het dan ook dat er elke dag een nieuwe dag is? Dat we opnieuw kunnen beginnen? Dat alles wat ons tegenhoudt, los kunnen laten? En vanaf die dag kunnen leven zoals we willen? Je kunt op elk moment kiezen om los te laten of te blijven vasthouden. Het leven is keuzes maken. Het is nooit te laat om te veranderen. Hoe oud je ook bent.


Neem je eigen verantwoordelijkheid

Wanneer ik spreek met mensen over hun angsten of problemen, merk ik vaak op dat mensen die zich aan het verleden vast blijven houden, ook altijd de ander de schuld geven. We willen dat zij sorry zeggen, dat zij hun fout willen inzien. Maar wist je dat je hierdoor enkel en alleen maar energie door verliest? De kans dat je geen sorry hoort bestaat. Dus wat levert je het op te blijven wachten in je leven? Te blijven vérwachten? Wil je vreugde in je leven? Dan moeten we ook voor deze gedachten en overtuigingen plaats maken. Kom je in zo'n situatie terecht? Zeg bewust tegen jezelf "ik laat los", zo bewust tot dat je het voelt. Begrijp waarom je dit voelt.


Boek: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt - Haemin Sunim

Het leven leert ons dingen door middel van onze fouten. Als je een fout maakt, vraag je dan gewoon af wat je ervan moest leren. Als we deze lessen nederig en dankbaar accepteren, groeien we zo veel meer.

Ritueel van loslaten

Als laatste deel ik jullie graag onderstaand ritueel, om gebeurtenissen, emoties en ervaringen los te laten. Een ritueel die ik zelf zeer inspirerend en hulpvol vind. Loslaten betekent niet meteen vergeten, maar betekent wel dat je bewust bent over die ene stressvolle gebeurtenis of nare emotie. Neem rustig je tijd en focus je met al je zintuigen bij dit ritueel. Creëer een ruimte waar het rustig is en waar je met jezelf één bent. Het is een ritueel van schrijven. Met schrijven ga je energie in beweging zetten, om te transformeren.


Neem pen en papier en beschrijf volgende zaken eens voor jezelf:

- Ervaringen die je gestresseerd maken;

- Ervaringen waar je negatieve emoties had;

- Slechte gewoontes die je wilt doorbreken; herhalen;

- Slechte gewoontes die zich keer op keer herhalen;

- Ervaringen die je als negatief hebt ervaren.


Schrijf echt alles op! Tot je voelt dat je niks meer hebt om op te schrijven...

- Lees nog eens alles opnieuw, van wat je hebt opgeschreven

- Accepteer en wees dankbaar dat al deze ervaringen je iets willen leren of iets hebben willen duidelijk maken.

- Wat doe je nu met het blaadje? Steek het in brand! (veilig natuurlijk). Steek het in brand met een kaarsje. Vuur is een transformerende kracht en beschikt over vernieuwende energie.

- Wat doet dit ritueel met je? Hoe voel je je? Wat heb je opgemerkt? Kijk wat er komende dagen erna gebeurd.

Loslaten is... l(i)ef hebben!

Heb je vragen rond dit thema? Wil jij graag jou verhaal doen rond loslaten? Wil je graag je mening delen? Of komt door dit thema een ander onderwerp bij je op, waar je graag een blog over wilt lezen binnenkort? Laat het me weten op info@gelukkig-gezond.be!

0 keer bekeken
 

Gelukkig Gezond

Inschrijfformulier

  • Facebook
  • Instagram

©2019 by Gelukkig Gezond. Proudly created with Wix.com